Retinopathia hipertónia. A magas vérnyomás szemészeti következményei | Hypertension-related eye abnormalities

Retinopathia hipertónia miatt. Cukkini magas vérnyomás ellen

retinopathia hipertónia magas vérnyomás hipotenzió

Recommended Articles A magas vérnyomás a társadalom jelentős részét érinti, ugyanakkor sokszor csak késve kerül felismerésre. A közlemény célja a széles körben ismert szemfenéki éreltérések mellett az egyéb szemészeti vonatkozások áttekintése és a populációszintű vizsgálatok tükrébe helyezése.

A hypertonia a szem különféle alkotóelemeit érintheti. A legkorábban osztályozott hipertenzív retinopathia a retina microvascularis eltérései manapság is releváns, de más megjelenési formák is jelen vannak a magas vérnyomás hatékony kezelése mellett.

retinopathia hipertónia halolaj tabletták szív egészsége

A magas vérnyomás okozta retinopathia rámutathat a magas retinopathia hipertónia más szövődményeire, így a neurológiai és kardiológiai eltérésekre. A kis erek elváltozásai jól beállított vérnyomás mellett visszafordíthatók. A vérnyomás kellő kontrolljával csökkenthető a diabeteses retinopathia kialakulása és progressziója, és ezáltal a súlyos retinabetegségek artériás és vénás érelzáródás, macroaneurysma, ischaemiás látóideg-károsodás, időskori maculadegeneráció okozta látásromlás is megelőzhető.

Henderson, A. Newman N. Hypertension-related eye abnormalities and the risk of stroke Rev.

retinopathia hipertónia magas vérnyomásról szóló információk

Fontos információk