Érszűkület mérése

Érszűkületmérés

Ezek a demencia kialakulásának jelei - tünetek, amikre figyeljen!

érszűkület mérése

A boka-kar index mérése egy egyszerű vizsgálat a perifériás érbetegség, érszűkület kimutatására méghozzá a tünetmentes, vagy kezdetistádiumban. A boka-kar index BKI a boka magasságában illetve, a felkaron mért szisztolés vérnyomás hányadosa.

érszűkület mérése

A vizsgálatot folyamatos hullámú Doppler-készülékkel végzik, ez a Doppler-vizsgálatamely arra szolgál, hogy felismerjük az alsó végtagi verőerek szűkületét, elzáródását. A Doppler-vizsgálat felkaron történő vérnyomásméréssel kezdődik, majd mindkét alsó végtagon folytatódik.

érszűkület mérése

Hogyan történik a boka-kar index meghatározása? Két lépésben.

Küldetésünk Ez a weboldal sütiket cookie használ a látogatói élmény javítása érdekében, releváns hirdetések jelenítése, küldése miatt és az oldal forgalmának elemzése céljából.

Először egy hordozható Doppler készülék segítségével meghatározzák a beteg vérnyomását a karon. Az első szisztolés értéket rögzítik.

érszűkület mérése

Ezután a készülékkel a boka szintjében is megmérik a vérnyomást. ADoppler-vizsgálatsorán a lábháton, illetve bel-bokán, a verőérenvizsgáljuk avéráramlást. Avérnyomásmérőmandzsettát lassan leeresztve válik hallhatóvá a láb ereiben avér áramlása.

Az érszűkület tünetei és kezelése (2017.03.29.)

Normális esetben az alsóvégtagonvalamivel magasabb avérnyomás, mint afelkaron. A két érték hányadosa aboka-karindex vagyDoppler-index.

érszűkület mérése

Boka-kar index mérése, Doppler vizsgálat Forrás: EgészségKalauz A boka-kar index normálértéke A BKI normál értéke fekvő érszűkület mérése betegben 1,0 - 1,3, kórosnak tekintjük, ha az index 0,9-nél kisebb.

A BKI értékének csökkenése a betegség romlását jelzi.

Kapcsolat Budapest, I.

A 0,9 alatti BKI érték a fokozott szív-érrendszeri morbiditás és mortalitás egyértelmű kockázati tényezőjének bizonyult. Forrás: EgészségKalauz.

Lássuk ezeket részletesebben! Gyógyszerek érszűkületre Többféle gyógyszer van, amelyek lelassítják vagy akár visszafordíthatják az erek szűkülését. A leggyakoribb gyógyszerek az alábbiak: Koleszteringyógyszerek. A vérhigító csökkenti a véralvadást, azáltal, hogy csökkenti a vérlemezkék számát. Ez csökkenti a plakk lerakódását az erekben és egy vérrög kialakulásának esélyét.

Fontos információk