Prolaktin hipertónia. A magas vérnyomás hormonális okai és tünetei

prolaktin hipertónia

Emelkedett prolaktin hyperprolaktinaemia okai A prolaktin a hipofízos elülső lebenye által termelt polipeptid hormon. Számos élettani állapot, valamint betegség okoz magas prolaktinszintet. Nőkben a leggyakoribb ok a terhesség ezért fogamzóképes nők esetében a terhességet még a mintavételezés előtt ki kell zárni.

  1. Könnyen olvasható egészségügyi tájékoztatók a szív
  2. A magas vérnyomás hormonális okai és tünetei
  3. Hormonzavar is állhat a magasvérnyomás hátterében
  4. Grandaxin és magas vérnyomás
  5. Magas vérnyomás magas vérnyomás alternatív kezelés

Élattani folyamatok közül az alvás, laktáció és a mellkasfal ingerlése emeli a prolaktinszintet. Stressz, a hipotalamusz-hipofízis-mellékvesekéreg tengely stimulálásán keresztül szintén okozhat emelkedett prolaktinszintet.

Emelkedett prolaktin: valóban mindig kóros?

A klinikai gyakorlatban a prolaktin meghatározására leggyakrabban emlőmegnagyobbodás férfiak esetében gynecomastiagalactorrhoea spontán tejcsorgás férfiakban vagy nem terhes nőkbenmenstruációs rendellenességek, valamint a hipofízist érintő betegségek kivizsgálása során kerül sor. Ezeknek a tüneteknek a hátterében legtöbbször prolaktintermelő hipofízisdaganat, prolactinoma áll 1-es táblázat. Kóros állapotok, amelyek emelkedett prolaktinszintet eredményezhetnek Prolaktint termelő hipofízisdaganatok prolactinoma, acromegalia.

prolaktin hipertónia magas vérnyomás ha alacsonyabb az alacsony vérnyomás

Hipotalamusz- és hipofízisnyél-sérülés, amit eredményezhet daganat, trauma, műtét, sugárkezelés A központi idegrendszer egyéb betegségei, encephalitis, sarcoidosis Egyéb, a hormonális rendszert érintő betegségek elsődleges pajzsmirigy-elégtelenség, policisztás ovárium szindróma Ritkán olyan daganatok, amelyek prolaktint termelnek, de nem a hipofízisben helyezkednek el ektópiás tumor, pl.

Fejfájás, szédülés szintén előfordulhat. A hipofízisrégió képalkotó eszközökkel történő vizsgálata, ami leggyakrabban mágnesesrezonancia-vizsgálat MRI a legtöbb esetben igazolja a daganatok jelenlétét.

Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus A magas vérnyomás sajnos nagyon gyakori betegség.

Megjegyzendő, prolaktin hipertónia az emelkedett prolaktinszint hátterében ritkán semmiféle okot nem tudunk igazolni idiopathiás hyperprolactinaemia. Leggyakrabban ez magától megszűnik, de sokszor számos egyéb kivizsgálást vonhat maga után.

Prima Medica Egészséghálózat

Mindig érdemes a prolaktint is megismételni, mert szekréciójára a többi hipofízishormonhoz hasonlóan jellemző a női egészség szívbetegség. A prolaktin mérése rutin hormonlaboratóriumi feladat, de számos nehézség merülhet fel.

Érdekes és elgondolkoztató tanulmányt tett közé Kharrazian a bisphenol A BPA és az autoimmunitás kapcsolatáról. Régóta közismert tény, hogy a BPA, egy a műanyaggyártásban használt monomer, endokrin diszruptorként hat.

prolaktin hipertónia magas vérnyomás koszorúér-betegség diéta

Ez azt jelenti, hogy a műanyag termékekből palackok, nyomtatópapír… kioldódva a szervezetbe jutva egyes szervekben dúsul, majd immunválaszt vált ki, vagy egyszerűen pl. Szerepének tisztázása jelenleg is komoly kutatómunkák tárgyát képezi. Összefüggésbe hozták a magas vérnyomás, elhízás, meddőség és immunbetegségek kialakulásával.

Prolaktin és magas vérnyomás. Prolaktin-túltermelés és prolaktinhiány tünetei és kezelése

A prolaktin és BPA kapcsolatáról is igazolták, hogy a BPA hat a hipofízis laktotrop sejtjeire, ami serkenti a prolaktinfelszabadulást és az autoimmun kórképek aktiválódását. Autoimmun patomechanizmusú betegségekben szisztémás lupus erythematosus, 1-es típusú cukorbetegség, Hashimoto-thyreoiditis, Addison-kór és coeliakia emelkedett prolaktinszintet igazoltak, ami tovább erősíti ennek a kapcsolatnak a patogenitását.

prolaktin hipertónia aki 1996 magas vérnyomás

Prolaktin mérése, metodikai problémák A biológiailag aktív prolaktin PRL egy 25 kDa méretű peptid, ami a keringésben legnagyobb mennységben mint monomer van jelen. Ugyanakkor számos alkalommal előfordulhat egy ún. Ezt a két utóbbi formát makroprolaktinnak hívjuk. A makroprolaktin természete nem teljesen tisztázott, de számos adat utal arra, hogy a nagy-nagy prolaktin anti-PRL antitest és a monomer-PRL összecsapzódásából keletkezik.

Mivel ez egy makromolekula, a vaszkuláris térből lassabban tűnik el, a hipotalamuszban a biológiailag aktív prolaktin általi negatív visszacsatolás nem valósul meg, ami hyperprolactinaemiához vezethet.

Hormonzavar is állhat a magasvérnyomás hátterében

A makroprolaktin biológiailag inaktív, így ezért a hyperprolactinaemiában jellegzetes klinikai tünetek macroprolactinaemia során hiányozhatnak. Azonban a prolaktin mérése során ezek jelenléte károsan hat a pontos, és a biológiai hatásért felelős aktív prolaktin meghatározására. A rutin laboratóriumi gyakorlatban a prolaktint immunanalitikai módszerekkel mérik.

prolaktin hipertónia magas vérnyomás mkb-10 kód

A mérés érzékenységét és specifikusságát a mérés során használt antitestek tulajdonságai determinálják. A makroprolaktin a megváltozott immunológiai tulajdonságai révén a mérést álpozitív irányba tolhatja, ezért a klinikai gyakorlatban sorra kerülő prolaktinmérés során fontos a makroprolaktin jelenlétének kizárása. Hiszen amennyiben az emelkedett prolaktin hipertónia makroprolaktin jelenléte a felelős, a betegben tévesen kerül diagnosztizálásra a hyperprolactinaemia, prolaktin hipertónia nem megfelelő, akár fölösleges diagnosztikai és terápiás beavatkozások végzéséhez vezethet.

Emelkedett prolaktin: valóban mindig kóros?, Prolaktin és magas vérnyomás

A hormonlaboratóriumok a fent említett makromolekula-komplexből a monomer-PRL felszabadítását leggyakrabban a polietilén-glikollal PEG végzett precipitációs teszttel végzik. Olyan mintákban, ahol a prolaktin koncentrációja magasnak bizonyult, mindenképpen javasolt a PEG-kicsapás után is meghatározni a most már biztosan biológiailag aktív PRL-koncentráció meghatározását.

prolaktin hipertónia fej szív egészség blog

Számos kutatás egybehangzóan bizonyította, hogy ez az egyszerű mintakezelés eredményesen használható a rutin diagnosztikában is a makroprolaktin kimutatására. Mivel ez egy teljesen egészséges egyénekben is előforduló variáns, amely csak analitikailag zavarja a helyes prolaktinmérést, mindenképpen célszerű azokban a betegekben elvégezni, akikben a PRL-koncentráció emelkedett volt.

Prolaktin hormonunun yüksəlməsi hansı fəsadlara səbəb ola bilər?

Így jelentős laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai költség, esetleg fölösleges terápiás beavatkozások előzhetőek meg. Leaños-Miranda tanulmányában hyperprolactinaemiával diagnosztizált nőbetegben prolaktin hipertónia a makroprolaktin jelenlétét és összefüggését a betegben kimutatható leggyakoribb tünetekkel oligomenorrhoea, amenorrhoea, infertilitás, galactorrhoea, policisztás ovárium szindróma.

prolaktin hipertónia losartan magas vérnyomás

A másodlagos hyperprolactinaemia és galactorrhoea gyakoribb volt a nem makro-PRL-csoportban, míg dopaminagonista kezelést gyakrabban alkalmaztak a makro-PRL-t mutató betegekben. Ez a tanulmány is alátámasztotta, hogy a klinikailag releváns tünetekkel járó hyperprolactinaemia hátterében a leggyakoribb okok mellett egyéb tényezők gyógyszerek, esetleg egyéb vegyszerek expozíciója állhat.

Az emelkedett prolaktinszint hátterében álló egyéb okok Számos gyógyszertípusról derült ki, hogy befolyásolhatja a vérben mérhető prolaktin mennyiségét 2-es táblázat. Hyperprolaktinaemiát okozó gyógyszerek phenothiazinok: chlorpromazin, thiroridazin, trifluoperazin, prochloperazin butirofenon: haloperidol.

Fontos információk